Cinkas Read more
Cinkas yra labai svarbus, nes yra vienas iš elementų, padedančių palaikyti odos, nagų bei plaukų būklę. Šis mikroelementas taip pat padeda palaikyti normalią rūgščių bazių bei angliavandenių apykaitą. Cinkas padeda palaikyti normalų vaisingumą ir reprodukciją bei normalią testosterono koncentraciją kraujyje. Cinkas svarbus ir todėl, kad padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
Požymiai, parodantys cinko trūkumą
Cinko trūkumą sukeliančiais veiksniais laikomi rūkymas, alkoholio, kontraceptinių tablečių vartojimas. Cinko gali trūkti ir sergantiems lėtinėmis inkstų ar imuninės sistemos ligomis, bulimija, anoreksija, taip pat veganams, vegetarams, senjorams ir tiems, kuriems atliekama kraujo dializė. Labai svarbu stebėti cinko kiekį kraujyje besilaukiančioms ar žindančioms moterims bei neišnešiotiems kūdikiams ir vaikams, kurie negauna pakankamo cinko kiekio su maistu.
Cinko trūkumas gali tapti bendro organizmo nuovargio, alergijos, virškinimo sistemos sutrikimų priežastimi. Cinko trūkumas taip pat gali pasireikšti blogu kvapo ir skonio jutimu, dažnais infekciniais susirgimais, strijomis, spuoguota ir riebia oda, plaukų slinkimu, blyškia oda, prastu apetitu, gausiu prakaitavimu.
Pagrindiniai cinko šaltiniai
Cinkas yra žmogaus organizmui būtinas ir svarbus mikroelementas, kurio organizmas pats negeba pasigaminti, todėl būtina jo gauti su maistu. Cinko yra mėsoje – jautienoje, kalakutienoje – ir jos produktuose, jūros gėrybėse, piene ir pieno produktuose, pavyzdžiui, sūryje. Cinko yra ir grikiuose bei ruduosiuose ryžiuose, grūduose: sėlenose, kviečiuose, rugiuose, avižose bei moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklose. Gausu cinko ir ankštiniuose produktuose: avinžirniuose, lęšiuose, žirniuose, pupelėse. Taip pat vaisiuose ir daržovėse: bulvėse, kopūstuose, česnakuose, obuoliuose, kriaušėse, vyšniose, džiovintuose abrikosuose. Cinko aptinkama ir kituose produktuose: kiaušiniuose, riešutuose, grybuose, kavoje, arbatoje.
Gana paprastai galime paskaičiuoti, kiek reikėtų suvalgyti aukščiau minėtų produktų, norint gauti reikalingą cinko kiekį parai. Pavyzdžiui, 100 gramų žalios maltos jautienos yra 44 proc. paros normos, o suvalgę 100 gramų virtų lęšių gausime dar apie 12 proc. paros normos. Tarp gausiai cinko turinčių produktų minimi ir pieno produktai. Paskaičiuota, kad 100 gramų čederio sūrio yra apie 28 procentai cinko paros normos, o viename puodelyje riebaus pieno yra apie 9 proc. paros normos. Suvalgę vieną didelį kiaušinį užsitikrinsite, kad gavote 5 proc. cinko paros normos.
Maisto produktai |
Cinko kiekis įprastame kiekyje |
Kiekis, kuriame yra pakankamas cinko kiekis suaugusiajam, vienai parai |
Tartaras (neapdorota malta jautiena) |
100 gr. = 44 % |
227 gr. |
Virti lęšiai |
100 gr. = 12 % |
833 gr. |
Čederio sūris |
100 gr. = 28 % |
357 gr. |
Riebus pienas |
200 gr. = 9 % |
2,2 l. |
Vištos kiaušinis |
1 vnt. = 5 % |
20 vnt. |
Austrės |
6 vnt. = 291 % |
32 mg. |
Aliaskos krabai |
100 gr. = 69 % |
7,6 mg. |
Tamsus šokoladas |
100 gr. = 70 – 85 % |
3,3 mg. |
Paruošta pagal 10 geriausių maisto produktų, kuriuose yra daug cinko - visainfo.lt - įmonių katalogas, straipsniai ir naujienos.
Taigi, norint gauti pakankamai cinko su maistu, reikėtų rūpintis įvairia mityba, o jei galvojate, kad mityba rūpinatės nepakankamai, apsvarstykite maisto papildų, kuriuose yra cinko, vartojimą. Puikiai tinka maisto papildai plaukams, maisto papildai nagams, maisto papildai odai, maisto papildai imunitetui, kurių sudėtyje yra cinko. Svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto papilde esantis cinko kiekis atitiktų rekomenduojamą paros normą. Cinką pasisavinti padeda vitaminai A, E ir B6 bei mikroelementai magnis, kalcis, fosforas. Geriausiai cinkas pasisavinamas, kai jo vartojama kartu su baltyminiu maistu.
Rekomenduojama cinko paros norma
Rekomenduojama cinko paros norma suaugusiems – 10 mg.
Vaistinėse cinko galima rasti įvairiomis formomis: tabletėmis, milteliais, komplekse kartu su kitais mikroelementais. Renkantis maisto papildus, rekomenduojama pasikonsultuoti su ,,MANO vaistinės“ specialistais artimiausioje vaistinėje ar internetu.
Find out more:
Jodas
Ieva Serapinaitė: „Subalansuota mityba turi būti kasdienis rūpestis, nepriklausantis nuo trumpalaikių tikslų“
Valgymas jai yra sąmoningas procesas, tačiau iki tol teko nemažai eksperimentuoti.
Tiesiog rudeniškas liūdesys ar sezoninė depresija?
Prasta nuotaika ir energijos trūkumas – dažnas trumpėjančių dienų palydovas. Tai natūrali organizmo reakcija į šviesos trūkumą.