Vitaminas A Read more
Vitaminas A (retinolis) specialistų vertinamas kaip vienas svarbiausių žmogaus organizmui. Šis vitaminas padeda palaikyti normalią geležies apykaitą, gleivinių būklę, odos būklę, palaiko normalų regėjimą, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių specializacijoje, taip pat, palaiko normalią imuninės sistemos veiklą.
Vitaminas A – vienas svarbiausių žmogaus organizmui
Vitaminas A yra riebaluose tirpi maistinė medžiaga, kuri būna dviejų formų: karoteno ir retinolio. Karoteno formos vitamino A paprastai yra augalinės kilmės maisto produktuose, pavyzdžiui, morkose ir saldžiosiose bulvėse. Žmogaus organizmas turi paversti karoteną į retinolį, kad ląstelės galėtų jį panaudoti.
Vitamino A funkcijos
Vitaminas A padeda palaikyti normalią geležies apykaitą, gleivinių būklę, odos būklę, palaiko normalų regėjimą, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių specializacijoje, taip pat, kaip ir kai kurie B grupės vitaminai, palaiko normalią imuninės sistemos veiklą.
Pagrindiniai vitamino A šaltiniai
Vitamino A gausu gyvulinės kilmės produktuose: žuvų taukuose, kiaušinio trynyje, jautienos ir menkės kepenyse, ikruose, pieno produktuose. Nemažai šio vitamino aptinkama daržovėse: morkose, salotose, moliūguose, paprikose, špinatuose, svogūnų laiškuose, petražolėse, pomidoruose, bulvėse, šparaguose. Jo taip pat yra ir ankštiniuose augaluose – sojoje, žirniuose – bei vaisiuose ir uogose – manguose, arbūzuose, apelsinuose, obuoliuose, persikuose, abrikosuose, vynuogėse, trešnėse, melionuose, erškėtuogėse, šaltalankiuose.
Norint organizme patenkinti vitamino A poreikį, minėtųjų produktų reikia suvartoti gana daug ir įvairių. Kaip pavyzdį parinkome daugiausiai vitamino A turinčius produktus: jaučio kepenis, morkas, salotas, moliūgus ir mangus. 100 gramų jaučio kepenų yra 10 800 mikrogramų vitamino A, tai reiškia, kad per parą reikėtų suvalgyti 7,4 gramus šio produkto. 100 gramų morkų yra 2 100 mikrogramų vitamino A – šio produkto rekomenduojama suvalgyti 38 gramus per parą. Salotose – 1 424. manguose – 1 180, melionuose – 100 mikrogramų. Taigi per parą reikėtų suvartoti 56 gramus salotų, arba 68 gramus mangų, arba 80 gramų melionų. Dažniausiai su maistu negauname pakankamai vitamino A, todėl rekomenduojama papildomai vartoti maisto papildus.
Rekomenduojama vitamino A paros norma paaugliams ir suaugusiems yra 800 mikrogramų.
Maisto papildas su beta karotenu
Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinimu, maisto papildais laikomi maisto produktai, skirti papildyti įprastą maisto racioną. Jie gali būti vartojami vieni arba derinyje su kitomis medžiagomis ir yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis. Farmacininkai pataria vartoti tiek vieną vitaminą A, tiek sudėtyje su kitais vitaminais ar mineralais. Tačiau jeigu manome ar jaučiame, kad mums gali trūkti vitamino A, o gydytojas dar jo nepaskyrė, galima rinktis maisto papildus, su kuriais gauname reikalingą vitamino A kiekį. Vienas tokių rekomenduojamų derinių su vitaminu A yra maisto papildas su beta karotenu. Beta karotenas yra karotenoidų grupės, rausvai oranžinis pigmentas, esantis ryškiai spalvotuose vaisiuose ir daržovėse. Tai provitaminas, iš kurio organizme gaminamas vitaminas A. Beta karotenas – tai karotenoidas, vaisiams ir daržovėms suteikiantis spalvą. Beta karotenu turtingiausios yra geltonos, oranžinės ir žalios lapinės daržovės ir vaisiai: morkos, špinatai, salotos ir pomidorai.
Pasirinkti vitaminą A ar maisto papildus su šiuo vitaminu Jums mielai padės ,,MANO vaistinės“ specialistai.
Find out more:
Visavertės mitybos taisyklių dar tik mokomės
Mitybos profesorius R. Stukas sako, kad mitybos įpročius dažniausiai žmogus paveldi, todėl jau nuo vaikystės reikia aiškinti, kokie produktai yra tinkamesni visavertei mitybai.
Ir rudenį patinku sau veidrodyje
Patikti sau veidrodyje ir gerai jaustis šaltuoju metų laiku – nemažas iššūkis. Atvėsus orams apima nerimas, kaip išgyventi rudenį ir žiemą neužplaukus ant sezoninių peršalimų seklumos.