Vitaminas B3 (Niacinas)
Vitamino B3 funkcijos
Vitaminas B3 padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, gleivinių bei odos būklę. Maisto papildai nervų sistemai.
Rekomenduojama vitamino B3 paros norma
Kūdikiams ir vaikams iki 3 metų amžiaus rekomenduojama norma yra 5–9 mg, vyrams – 19 mg, moterims – 13 mg, nėščiosioms ir maitinančioms – 15–18 mg.
Pagrindiniai vitamino B3 šaltiniai
Vitaminas B3 randamas liesoje mėsoje (jautienoje, vištienoje, kalakutienoje, avienoje, kepenyse, širdyje, inkstuose), žuvyje (tune, lašišoje), daržovėse (bulvėse, žirniuose, pupose, žiediniuose, briuseliniuose kopūstuose, žaliose lapinėse daržovėse, morkose, šparaguose, brokoliuose, pomidoruose), pieno produktuose, grikių kruopose, rupioje duonoje, riešutuose, kiaušiniuose, avokaduose, datulėse, sėklose, mielėse.
Požymiai, parodantys vitamino B3 trūkumą
Gali trūkti energijos, atsirasti odos uždegimas (odos paraudimas ir patamsėjimas saulės apšviestose odos plotuose bei raudona, perštinti burnos gleivinė ir liežuvis), sutrikti atmintis, mąstymas, miegas, kankinti raumenų skausmas.