Pagirių anatomija iki galo neišaiškinta
Net ir sakingai vartojant alkoholinius gėrimus ne visuomet pasiseka išvengti pagirių. Su jomis žmonija bando kovoti tūkstančius metų, nuo pat tada, kai pradėjo vartoti alkoholį. Tačiau iki šiol pagirių anatomija moksliškai nėra iki galo išaiškinta. Taip, mes žinome, kad padauginus šios medžiagos skauda galvą ir ji svaigsta, gali sutrikti pusiausvyra, pykina, kai kurie vemia, praranda sąmonę. Vis dėl to kalbant apie alkoholinės intoksikacijos fiziologiją, poveikį organizmui, prevenciją ir gydymą, nežinomųjų dar yra. Neturime ir stebuklingų vaistų, galinčių apsaugoti nuo pagirių sukeltų nemalonių pojūčių, sveikatos sutrikimų.
Toksinis skilimo produktų poveikis
Pagiriomis vadinama fiziologinių ir psichologinių simptomų visuma, kuriuos sukelia organizmo reakcija ne į patį alkoholį, o į jo skilimo produktus. Iš pradžių alkoholis, veikiamas fermentų, skyla į toksišką cheminę medžiagą acetaldehidą, kuri pasižymi kancerogeniniu poveikiu ir sukelia nemalonius pagirių pojūčius. Vėliau ji skyla į mažiau žalingą acetatą, o šis suskaidomas į vandenį ir anglies dioksidą. Didžiausias krūvis šio proceso metu tenka kepenims ir kasai. Pagiriomis vadinama fiziologinių ir psichologinių simptomų visuma, kuriuos sukelia organizmo reakcija ne į patį alkoholį, o į jo skilimo produktus. Iš pradžių alkoholis, veikiamas fermentų, skyla į toksišką cheminę medžiagą acetaldehidą, kuri pasižymi kancerogeniniu poveikiu ir sukelia nemalonius pagirių pojūčius. Vėliau ji skyla į mažiau žalingą acetatą, o šis suskaidomas į vandenį ir anglies dioksidą. Didžiausias krūvis šio proceso metu tenka kepenims ir kasai.
Kenčia visi vidaus organai, bet šie pažeidžiami labiausiai. Gausus alkoholio naudojimas gali sukelti sunkias lėtines kepenų ligas – kepenų suriebėjimą, hepatitą, cirozę, kasos uždegimą ir net diabetą. Pažeidžiama ir nervų sistema, toksiškai veikiamos smegenys, ilgainiui tai gali sukelti jų atrofiją. Alkoholis neigiamai veikia širdį, pažeidžia širdies raumenį, širdis išsiplečia, neefektyviai atlieka savo darbą. Taip pat kenčia imuninė sistema, daroma žala reprodukcinei sveikatai.
Trumpalaikiai sveikatos sutrikimai didelio pavojaus nekelia ir praeina maždaug per parą. Kadangi inkstai smarkiai dirba, valydami organizmą nuo toksinų, dažnai šlapinamės, dėl to gali prasidėti dehidratacija, kamuoja troškulys, skauda galvą. Skrandis taip pat būna sudirgęs, sutrinka virškinimas, pykina, gali varginti vėmimas, skrandžio spazmai. Būdingi ir pusiausvyros, koordinacijos, kalbos sutrikimai. Daugelį žmonių apima nerimas, pyktis, kitos neigiamos emocijos.
Klausimų daugiau nei atsakymų
Vyrauja nuomonė, kad pagirių intensyvumas priklauso ne tik nuo išgerto alkoholio kiekio, bet ir amžiaus, lyties. Tačiau mokslinių tyrimų, patvirtinančių šiuos faktus, nepakanka. Yra teorija, kad pagirios sunkėja su amžiumi, nes bėgant metams senka organizmo gyvybiniai resursai, silpnėja gynybiniai mechanizmai, o kartu gebėjimas skaidyti ir šalinti alkoholį. Pavyzdžiui, manoma, kad kepenų fermentų, jose esančių amino rūgščių, antioksidantų koncentracija mažėja senstant.
Įtakos turi ir tai, ar asmuo vartojo alkoholį saikingai, ar piktnaudžiavo. Jeigu jį gėrė dažnai, kepenų fermentų aktyvumas būna mažesnis. Taip pat vyresniame amžiuje daugėja riebalinio audinio, o tai apsunkina alkoholio skaidymo procesą. Greičiau ištinka ir dehidratacija. Žmogus tampa ne toks atsparus nuovargiui, miego sutrikimams, kurie dažnai lydi pagirias. Dėl to jos sulaukus penkiasdešimties trunka ilgiau ir vargina labiau nei būnant dvidešimties. Visgi įrodymai prieštaringi.
Faktas, kad moterys alkoholio poveikiui jautresnės ir pagirių simptomai joms pasireiškia stipresni, taip pat nėra iki galo pagrįstas. Nustatyta, kad prasta savijauta jas vargina išgėrus mažiau alkoholio nei vyrus, nors abiejų kūno sudėtis panaši. Kai kurie tyrimai atskleidžia, kad vyrų organizme yra daugiau alkoholį skaidančių fermentų. Kiti rodo, kad moterys turi daugiau riebalinio audinio. Nustatyta, kad naudojančios geriamuosius kontraceptikus moterys jautriau reaguoja į alkoholį.
Netrūksta abejones keliančių mitų
Tradiciškai alus, vynas, kokteiliai su alkoholiu, sidras ir pan. laikomi mažiau pavojingais, nei spiritiniai gėrimai. Gydytojai toksikologai tai neigia. Jie pabrėžia, kad svarbiausias yra bendras išgerto grynojo alkoholio kiekis, o ne jo koncentracija ar skonio savybės – saldus jis ar rūgštus, prisotintas angliarūgštės ar be jos. Tačiau faktas, kad putojantys vynai, šampanas, alkoholiniai kokteiliai ir kiti silpni alkoholiniai gėrimai su angliarūgšte pasižymi greitesniu poveikiu.
Juos organizmas rezorbuoja greičiau, greičiau ir apsvaigstama. Dažnai žmonės skundžiasi, kad nuo silpnųjų alkoholinių gėrimų kenčia didesnes pagirias. Tai gali būti susiję su įvairiais priedais, kuriais jie skaninami, neretai tai būna įvairios sintetinės skonio, kvapo medžiagos, dirginančios skrandį. Kai kurie tyrimai rodo, kad išgėrus tokį patį kiekį degtinės, tekilos ar džino pagirios būna ne tokios baisios palyginus su atvejais, kai buvo geriamas brendis, konjakas, viskis, romas vynas.
Tai lemia taip vadinamos giminingos medžiagos, kurių yra šiuose tamsiuose gėrimuose. Jos susidaro jiems fermentuojantis. Pavyzdžiui, vyne, brendyje, viskyje yra taninų, sulfidų, metanolio, kurie sustiprina apsinuodijimą. Pagirios kankins labiau ir tuomet, jei maišysite stipresnius ir silpnesnius gėrimus. Taip yra dėl to, kad geriant iš pradžių pavyzdžiui alų ar sidrą iš karto nepajuntame jų poveikio, o vėliau išgėrus degtinės ar brendžio jų poveikis dėl to sustiprėja.
Ar egzistuoja individuali tolerancija?
Pasak gydytojų toksikologų, jei geriama daug skysčių, ne tuščiu skrandžiu, pagirios ne tokios baisios, nes alkoholis į kraują pateks lėčiau. Svarbiausia ne gausiai valgyti tuo metu, kai sėdite už stalo, o užkąsti iš anksto, prieš pobūvį. Svarbu ir tai, ką valgote. Riebus, sunkiai virškinamas maistas, toks kaip grybai, rūkyta, kepta mėsa, lašiniai valgomi gurkšnojant alkoholį, tikrai nepagerins situacijos, priešingai, apsinuodijimo simptomai bus dar stipresni.
Įtakos turi ir žmogaus individuali tolerancija alkoholiui. Kai kurie asmenys, išgėrę tiek pat alkoholio ne taip greitai apgirsta ir jų nekamuoja sunkios pagirios. Manoma, kad tai lemia biologinių veiksnių visuma. Nepriklausomai nuo lyties vienų asmenų organizmas gamina daugiau alkoholį skaidančių fermentų, kitų - mažiau. Tai užkoduota mūsų genuose. Šis sutrikimas vadinamas alkoholio netoleravimu. Tokiu atveju vienintelis būdas išvengti pagirių yra vengti alkoholio.
Nustatyta, kad šis sutrikimas yra susijęs ir su rase. Ypatingai didelis aktyvaus fermento aldehido dehidrogenazės, skaidančio alkoholio metabolitus, trūkumas būdingas Azijos šalių gyventojams, iš jų kilusioms tautoms, pavyzdžiui, Amerikos indėnams. Genai, kurie lemia alkoholio netoleravimą ir itin blogą savijautą net išgėrus mažą jo kiekį, aptikti ir tiriant Vakarų Afrikos šalių populiacijas. Mokslininkai diskutuoja apie dar platesnio jų paplitimo pasaulyje tikimybę.
Skelbiasi atradę pagirių gydymą
Helsinkio universiteto ir Rytų Suomijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuris patvirtino, jog tam tikra aminorūgšties L-cisteino dozė sumažina su alkoholio naudojimu susijusį pykinimą ir galvos skausmą, palengvina stresą ir nerimą. Šiame moksliniame tyrime dalyvavo 19 sveikų savanorių vyrų, per tris valandas suvartojusių 1,5 g / kg alkoholio dozę.
Viena grupė tiriamųjų po to gėrė placebo, kita L-cisteino tabletes su vitaminų papildais. Tyrėjai teigia, kad rezultatai nustebino ir pranoko lūkesčius: L-cisteinas ne tik sumažina arba net visiškai pašalina pagirias, bet ir padeda sumažinti norą gerti kitą dieną, tokiu būdu susilpnina priklausomybės nuo alkoholio riziką. Suomijoje tai ypač aktualu, statistiniai duomenys rodo, kad daugiau nei pusei milijono šalies gyventojų gresia pavojus dėl nesaikingo alkoholio vartojimo.
Anksčiau buvo linkstama manyti, kad tai lemia genetiniai faktoriai, tačiau pastaraisiais metais suomių alkoholio gėrimo įpročiai labiau sieti su tam tikrais socialiniais elgesio modeliais. Įdomu, kad minėto tyrimo metu kilo įvairių su tuo susijusių problemų: kai kurie savanoriai nesugebėjo suvartoti viso nustatyto alkoholio kiekio ir nebegalėjo toliau dalyvauti tyrime. Kiti priešingai, turėjo tokį aukštą tolerancijos lygį, kad iš viso nepatyrė jokių pagirių. Treti taip įsijautė, kad metė tyrimą ir iškeliavo ieškoti dar daugiau alkoholio.
Tai svarbu
Alkoholio koncentracija organizme maksimumą pasiekia per 2–3 val. po jo vartojimo, vėliau jo kiekis palaipsniui mažėja. Per 3 val., esant normaliam medžiagų apykaitos greičiui, vidutiniškai perdirbama 500 ml alaus arba 50 ml degtinės arba 200 ml vyno (iki 15 proc. stiprumo) esančio alkoholio kiekis. Jeigu išgerta maždaug 150 ml degtinės ar kito panašaus stiprumo gėrimo, sėsti už vairo rekomenduojama tik už 7–8val., o išgėrus didesnį alkoholio kiekį - po 15 valandų.
Pirmoji pagalba
Gerkite daug skysčių, geriausiai – vandens. Tinka ir sūrus mineralinis, vanduo su citrina ir šlakeliu druskos, žolelių arba žalia arbata. Kavos patartina vengti, nes ji dar labiau dirgina skrandį. Galvos skausmą geriau malšinti ne vaistais, o vėsiais kompresais. Padeda pasivaikščiojimas gryname ore, o jei nėra galimybių – bent jau reguliariai gerai išvėdinkite patalpas. Rekomenduojama net jei ir nesinori, užkąsti lengvai virškinamo maisto, geriausia džiūvėsėlių, sūrių, rūgščių užkandžių.
Kai kuriais atvejais gali būti vartojami ir papildai organizmo valymui.
Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos apibrėžimą, 1 standartiniame alkoholio vienete yra 10 gramų gryno (100 proc.) alkoholio.
Vyrai neturėtų suvartoti daugiau nei 2 SAV, o moterys 1 SAV per dieną,
Alus, sidras, nestiprus šviesusis alus
Vidutinio stiprumo (3,5 ar 4 proc.).
0,5 l – 2 vienetai.
Stalo vynas
Maža taurė balto vyno (8 – 9 proc.) – 1 vienetas.
Maža taurė raudono vyno (11 – 12 proc.) – 1,5 vieneto.
Didelė taurė (175 ml) raudonojo vyno (12 proc.) – 2 vienetai.
Butelis – 7 – 10 vienetų.
Stiprus alus
Ypač stiprus ( 8 ar 9 proc.).
Bokalas 0,5 l – 4 vienetai.
Stiprūs alkoholiniai gėrimai (pvz., viskis, brendis, degtinė).
750 ml stipraus alkoholinio gėrimo – 28 vienetai.
Lengvi alkoholiniai kokteiliai
200ml (13,5 proc.) – 2.7 vieneto.
330ml (5 proc.) – 1,5 vieneto.