Česnakas – pagalba sveikatai iš gamtos
Gydytojai tvirtina, kad sveikas žmogus nejaučia nei vieno savo organo, t. y. jie dirba ramiai ir nejuntamai. Neįprastas jausmas, skausmas ar iki šiol nepatirtas pojūtis praneša, kad sutriko vieno iš organų ar sistemų veikla. Pavyzdžiui: suskaudo skrandį. Vadinasi, šio organo veiklą kažkas sutrikdė, galbūt netinkamas maistas. Jei koją sutraukė mėšlungis, gali būti, kad raumenims trūksta kažkokių medžiagų. Suspurdėjus širdžiai vertėtų į ją atkreipti dėmesį ir pagalvoti, kodėl ji spurda. Galbūt dėl to, kad per mažai judant, nepilnavertiškai maitinantis ir nuolat esant streso būsenoje, jos kantrybė baigėsi. Kaip nuraminti neramią širdį, o kartu – palaikyti gerą jos funkciją?
Seniai yra žinoma, kad kraujagyslėms ir tuo pačiu širdžiai itin naudinga daržovė yra česnakas (Allium sativum). Tai – česnakinių genties šeimai priklausanti daržovė. „Allium sativum” kilo iš keltų žodžio „all”, reiškiančio deginantis arba aštrus, o lotyniškas žodis „sativum” reiškia pasodintas ar auginamas.
Česnakas įvairiose šalyse puikiai žinomas ir naudojamas kaip prieskonis bei sveikatai palankus augalas. Jis pasižymi itin turtinga maistine verte, o jo sudėtyje yra įvairių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C, vitaminai B1 ir B6, manganas, selenas, kalcis, varis, kalis, fosforas ir geležis. Česnake yra daug gerai biologiškai prieinamo seleno, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Česnakas pasižymi ne tik kraujotakai palankiomis savybėmis, tačiau ir antibakteriniu ir imuninę sistemą palaikančiu poveikiu.
Pagrindinė česnakuose esanti kraujagyslėms naudinga medžiaga yra alicinas, kuri nėra aktyvi tol, kol česnakas nėra mechaniškai paveikiamas (susmulkinamas ar supjaustomas). Specifinį ir ilgai išliekantį česnako kvapą būtent ir nulemia sieros turintis alicinas.
Skirtingos galimos česnakų apdirbimo formos: juos galima vartoti neapdorotus, virtus ar kepintus. Taip pat galima įsigyti džiovintų česnakų miltelių, česnakų aliejaus ar česnakų ekstraktų.
Rekomenduojama dienos dozė: suaugusiems žmonėms rekomenduojama dienos dozė yra viena šviežio česnako skiltelė 2–3 kartus per dieną.
Kaip vartoti česnaką?
Nesvarbu, ar naudojate žalius česnakus, ar gaminate, maksimaliai naudai pasiekti česnaką reikia susmulkinti arba sutrinti ir leisti jam pastovėti 10 minučių prieš valgant ar naudojant patiekalų gaminimui. Česnako kapojimas aktyvina fermentus ir, palikus kuriam laikui, šie fermentai virsta alicinu, kuris greitai suskyla į organinius sieros junginius. Daugelis tyrimų rodo, kad česnako organiniai sieros junginiai palaiko normalią kraujagyslių funkciją.
Taigi, česnakas ne tik suteikia pikantiško skonio Jūsų patiekalams; jis taip pat turi daugybę naudų sveikatai:
1. Palaiko kraujotaką;
2. Palaiko imuninės sistemos veiklą;
3. Pasižymi antibakterinėmis savybėmis;
4. Veikia kaip antioksidantas;
5. Padeda palaikyti kvėpavimo takų sistemos funkciją.
Kad ir koks naudingas česnakas bebūtų, tačiau šviežią šią daržovę vartoti gali ir nori ne kiekvienas. Nemažai žmonių jaučia, kad jų virškinimo sistema netoleruoja šios daržovės ir suvalgius česnako jie jaučia diskomfortą. Taip pat nemaža dalis žmonių atsisako česnako dėl to, kad jo suvalgius ilgai jaučiamas nemalonus kvapas ir skonis. Jei šviežio česnako vartojimas nėra priimtinas, tačiau teikiama jo nauda yra aktuali, puiki išeitis yra kokybiški česnakų maisto papildai.
Vienas kokybiškiausių ir labiausiai koncentruotų – SUPERFOODS Odorless Garlic. Tai – inovatyvios technologijos proceso metu pagamintas natūralaus česnako ekstrakto ekstraktas, gamyboje naudojamas specialus apdorojimo procesas, kurio metu išsaugomi visi naudingieji ingredientai. Taip pat, naudojant šį metodą, neutralizuojamas nemalonus kvapas bei skonis.