Geležis
Geležies funkcijos
Geležis – vienas iš būtiniausių mikroelementų žmogaus organizmui. Geležis reikalinga, kad padėtų palaikyti normalią pažinimo funkciją, energijos apykaitą, normalų deguonies pernešimą organizme, raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, bei padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį,
Rekomenduojama geležies paros norma
Rekomenduojama geležies paros norma vaikams – 5–10 mg, paaugliams – 12–18 mg, vyrams – 10 mg, moterims – 15 mg, nėščiosioms ir maitinančioms – 20–25 mg. Dažniau geležies trūksta vegetarams.
Pagrindiniai geležies šaltiniai
Pagrindiniai geležies šaltiniai yra kepenys, mėsa (jautiena, veršiena), žuvis, jūros gerybės ir jos augalai (austrės, krevetės, jūros dumbliai ir jūros kopūstai), ankštiniai (pupelės, sojos pupelės, lęšiai), grūdai, kruopos ir jų produktai (avižos, grikiai, javų daigai, avižiniai dribsniai, rupi duona), riešutai, daržovės (briuselio kopūstai, brokoliai, salotos, špinatai, petražolės, burokėliai), vaisiai, uogos (vyšnios, žemuogės, braškės, slyvos, raudonieji ir juodieji serbentai, mėlynės, vynuogės, obuoliai, bananai, razinos, džiovinti abrikosai), sėklos (moliūgų, sezamų), riešutai, džiovinti baravykai, kakava, kiaušinio trynys.
Požymiai, parodantys geležies trūkumą
Esant geležies trūkumui, gali pasireikšti bendras silpnumas ir nuovargis, oro trūkumas fizinio krūvio metu, sausa, trūkinėjanti oda, lūžinėjantys nagai, ploni, sausi, lūžinėjantys ir praradę žvilgesį plaukai.