Selenas Read more
Selenas yra labai svarbus padedant palaikyti normalią skydliaukės ir imuninės sistemos veiklą. Šis mikroelementas yra svarbus grožiui, kadangi padeda palaikyti normalią plaukų ir nagų būklę. Selenas taip pat padeda palaikyti normalią spermatogenezę bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Požymiai, parodantys seleno trūkumą
Selenas – labai reikšmingas mikroelementas, daugiausia gaunamas iš dirvožemio per augalus ir gyvulinės kilmės maistą. Seleno lygis organizme gali sumažėti dėl nevisavertės mitybos, prastų produktų vartojimo, pavyzdžiui, rafinuotų maisto produktų, kuriuose seleno nėra. Seleno taip pat gali trūkti pasyvų gyvenimo būdą gyvenantiems vyresnio amžiaus asmenims, žmonėms, patyrusiems traumas, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų, besimaitinantiems vegetariškai.
Trūkstant seleno gali būti jaučiamas raumenų silpnumas, atsirasti širdies funkcijų sutrikimų, pakitimų naguose ir pasireikšti priešlaikinio senėjimo požymių. Seleno trūkumas gali pasireikšti skydliaukės funkcijų ir organizmo apsaugos sutrikdymu, todėl gali susilpnėti imunitetas, padidėti rizika sirgti onkologinėmis, širdies ligomis, ateroskleroze, katarakta, reumatoidiniu artritu.
Kiek reikia suvartoti seleno kasdien?
Rekomenduojama seleno paros norma suaugusiems – 55 µg. Svarbu neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Jei manote, kad su maistu gaunate nepakankamai seleno, papildomai turėtų būti vartojami maisto papildai, kurių sudėtyje jo yra. Nėščiosioms, žindančioms kūdikį, sergantiems ar vartojantiems vaistus rekomenduojama dėl papildo vartojimo pasitarti su gydytoju arba vaistininku.
Pagrindiniai seleno šaltiniai
Seleno kiekis Lietuvos dirvoje yra labai mažas, todėl norint, kad organizmas gautų reikiamą šio mikroelemento kiekį yra būtina gera subalansuota mityba. Seleno yra raudonoje mėsoje (inkstuose, kepenyse), žuvyje (tune, silkėje), vištienoje, jūros gėrybėse, kruopose ir grūduose (kukurūzuose, kviečiuose, rugiuose, avižose), riešutuose (kokoso, pistacijų ir anakardžių), sėklose (saulėgrąžų, linų, moliūgų), ankštiniuose (lęšiuose, avinžirniuose, pupelėse, sojos pupelėse), pieno produktuose, vaisiuose, daržovėse, kiaušiniuose, mielėse, česnakuose, alyvuogių aliejuje, dumbliuose, grybuose. Kad būtų paprasčiau įvertinti, ar su maistu gauname pakankamai seleno, lentelėje pateikiami susisteminti duomenys, iš kurių matyti, kiek kokių produktų reikėtų suvalgyti.
Maisto produktas |
Kiekis |
Procentai nuo rekomenduojamos paros normos |
Braziliški riešutai |
6–8 riešutai |
989 proc. |
Tunas |
85 g |
167 proc. |
Otas |
85 g |
85 proc. |
Sardinės |
85 g |
82 proc. |
Keptas kumpis |
85 g |
76 proc. |
Krevetės |
85 g |
73 proc. |
Kalakutiena |
85 g |
56 proc. |
Vištiena |
85 g |
40 proc. |
Varškė |
1 puodelis |
36 proc. |
Rudieji ryžiai |
1 puodelis |
35 proc. |
Kiaušiniai |
1 vnt. |
27 proc. |
Virtos pupelės |
1 puodelis |
24 proc. |
Kokius maisto papildus rinktis?
Vaistininkai pataria rinktis natūralius maisto papildus su selenu, kurie yra pagaminti be pridėtinių cukrų, glitimo, laktozės, sojos, GMO, konservantų ir dažiklių. Puikus ir seleno bei vitamino C derinys – vartojami drauge jie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Ypač vertingi maisto papildai plaukams, maisto papildai nagams, maisto papildai odai, maisto papildai imunitetui, kurių sudėtyje yra seleno.
Jei kyla klausimų ar sudėtinga maisto papildus su selenu išsirinkti savarankiškai, Jus mielai pakonsultuos ,,MANO vaistinės“ specialistai.
Find out more:
Sveika mityba ir jos povandeninės uolos
Lenktynininkas Benediktas Vanagas: "Skonis svarbus, tačiau nėra lemiantis veiksnys. Pritariu filosofijai „You are what You eat“ (esi tai, ką valgai).
Jodas
Jurga: visa tiesa apie vitaminus – kada juos reikia vartoti, o kada pinigai tiesiog išmesti „į balą“?
Išliejau visas savo žinias apie vitaminus, tikiuosi, kad bus naudinga!