Vitaminas K
Vitamino K funkcijos
Vitaminas K palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą ir skatina žaizdų gijimą, didina atsparumą infekcijoms, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką. Vitaminas K būtinas normaliai inkstų veiklai ir svarbus kraujagyslių elastingumui palaikyti.
Rekomenduojama vitamino K paros norma
Per parą suaugusiam žmogui reikia 75 mikrogramų vitamino K.
Pagrindiniai vitamino K šaltiniai
Vitamino K turi daržovės (žiediniai, briuselio kopūstai, brokoliai, špinatai, pomidorai, morkos, pupos, žirneliai, bulvės, soja, lapinės daržovės), uogos (braškės, žemuogės, šermukšnio uogos), vaisiai (bananai, kiviai), gyvulinės kilmės maistas (kepenys, pieno produktai, kiaušiniai).
Požymiai, parodantys vitamino K trūkumą
Normaliomis aplinkybėmis vitamino K trūkumas žmogaus organizme pasireiškia retai, nes vitaminą K nedideliais kiekiais produkuoja ir žarnyno mikroflora. Vitamino K trūkumas gali atsirasti dėl kepenų ligų, sutrikus žarnyno mikroflorai ar riebalų įsisavinimui, gausiai vartojant vaistus (ypač antibiotikus). Trūkstant vitamino K, lėtėja kraujo krešėjimas, kraujuoja dantenos, gali pasirodyti diabeto simptomų.