Vitaminas E (Tokoferolis)
Vitamino E funkcijos
Vitaminas E – antioksidantas, saugantis kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio, drėkinantis odą, lėtinantis senėjimo procesus, skatinantis organizmo audinių atsinaujinimą. Vitaminas E apsaugo ląsteles nuo vėžinių pakitimų, širdies ir kraujagyslių ligų, stiprina imuninę sistemą, mažina nuovargį, didina potenciją, padeda smegenų ląstelėms apsirūpinti deguonimi. Vitaminas E iš dalies gali kompensuoti estrogenų trūkumą, pašalindamas sumažėjusi lytinį potraukį, lytinių organų gleivinės išsausėjimą, depresiją, menopauzės sindromą.
Rekomenduojama vitamino E paros norma
Suaugusiam žmogui – apie 10 mg, nėščioms moterims – 12 mg, žindyvėms – 14 mg, 3–10 metų vaikams – 7 mg, jaunesniems nei 3 metų vaikams – 6 mg. Nėščiosioms, sportininkams ir pacientams, kuriems gresia širdies ir kraujotakos pakenkimai, patariama vartoti daugiau vitamino E.
Pagrindiniai vitamino E šaltiniai
Vitamino E randama kukurūzų, sėmenų, saulėgrąžų aliejuje, grūdinėse kultūrose, grikių kruopose, sojose, žirniuose, pupelėse, riešutuose, avokaduose, špinatuose, kiaušinio trynyje, pieno produktuose, mėsoje, menkės kepenėlėse.
Požymiai, parodantys vitamino E trūkumą
Vitamino trūkumas pasireiškia nervų sistemos, raumenų, virškinimo sutrikimais, atsiranda alergija. Vyrams gali sumažėti lytinis potraukis ir sulėtėti spermatozoidų judrumas, moteris gali ištikti savaiminis persileidimas, jos gali tapti nevaisingomis. Trūkstant vitamino E, pasireiškia padidintas dirglumas, apatija, silpnumas ir raumenų degeneracija, pigmentinių dėmių atsiradimas, odos suvytimas, regėjimo susilpnėjimas.