Vitaminas C (Askorbo rūgštis)
Vitamino C funkcijos
Organizme vitaminas C veikia kaip antioksidantas ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Jis yra svarbus kolageno, baltymo, kuris padeda žaizdoms gyti, gamybai, todėl nuo vitamino C priklauso, ar greitai sugis pažeista oda (mėlynės, įbrėžimai, žaizdos) ir ar ji ilgiau išliks stangri. Vitaminas C gerina geležies iš augalinės kilmės maisto produktų absorbaciją ir yra ypač svarbus imuninei sistemai.
Rekomenduojama vitamino C paros norma
Saugusiam žmogui – 60 mg, nėščiosioms – 80 mg, žindančioms – 100 mg.
Pagrindiniai vitamino C šaltiniai
Vitamino C gausu vaisiuose (kiviuose, obuoliuose, papajose, ananasuose), citrusiniuose vaisiuose (citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), uogose (mėlynėse, braškėse, avietėse, juoduosiuose serbentuose, agrastuose, erškėtuogėse, meškauogėse). Iš daržovių vitamino C galima rasti pomidoruose, bulvėse, paprikose, kaliaropėse, špinatuose, burokėliuose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, žiediniuose kopūstuose ir daugelyje kitų produktų.
Požymiai, parodantys vitamino C trūkumą
Trūkstant vitamino C sumažėja atsparumas infekcijoms, atsiranda bendras polinkis kraujuoti (dantenų kraujavimas, kraujuojančios žaizdos odoje). Gali išsiplėsti kraujagyslės, atsirasti paraudimų, alerginių bėrimų. Jei trūksta vitamino C, dažniau aplanko slogi nuotaika, nuovargis, silpnumas, sumažėja dėmesio koncentracija, gali sutrikti miegas, nusilpti regėjimas, išryškėti raukšlės, kamuoti kaulų skausmai.