Vitaminas B3 (Niacinas)
Vitamino B3 funkcijos
Vitaminas B3 dalyvauja energijos gamyboje iš maiste esančių angliavandenių, riebalų, baltymų ir yra būtinas smegenų veiklai. Niacinas pasižymi kraujagysles, kapiliarus plečiančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu, padeda subalansuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Vitaminas dalyvauja virškinimo procesuose, skatina ląstelių augimą, palaiko normalią odos būklę esant paprastiesiems spuogams, mažina paraudimus ir spuoguotumą, šviesina odą ir saugo nuo senėjimo, gerina jos drėkinimą, išvaizdą, elastingumą.
Rekomenduojama vitamino B3 paros norma
Kūdikiams ir vaikams iki 3metų – 5–9 mg, vyrams – 19 mg, moterims – 13 mg, nėščiosioms ir maitinančioms – 15–18 mg.
Pagrindiniai vitamino B3 šaltiniai
Vitaminas B3 randamas liesoje mėsoje (jautienoje, vištienoje, kalakutienoje, avienoje, kepenyse, širdyje, inkstuose), žuvyje (tune, lašišoje), daržovėse (bulvėse, žirniuose, pupose, žiediniuose, briuseliniuose kopūstuose, žaliose lapinėse daržovėse, morkose, šparaguose, brokoliuose, pomidoruose), pieno produktuose, grikių kruopose, rupioje duonoje, riešutuose, kiaušiniuose, avokaduose, datulėse, sėklose, mielėse.
Požymiai, parodantys vitamino B3 trūkumą
Gali trūkti energijos, atsirasti odos uždegimas (odos paraudimas ir patamsėjimas saulės apšviestose odos plotuose bei raudona, perštinti burnos gleivinė ir liežuvis), sutrikti atmintis, mąstymas, miegas, kankinti raumenų skausmas.