Vitaminas B1 (Tiaminas)
Vitamino B1 funkcijos
Vitaminas B1 dalyvauja nervinių impulsų raumenims perdavime, nervų sistemos atstatyme po didelio krūvio, taip pat skatina normalų augimą, vaisingumą, laktaciją. Vitaminas svarbus atminčiai, angliavandenių apykaitai, ląstelių energetikai, proto aiškumui, apetitui, širdies funkcijai, skrandžio rūgšties susidarymui, virškinimui, žaizdų gijimui, skausmo malšinimui.
Rekomenduojama vitamino B1 paros norma
Vitamino B1 suaugusiam reikia 1,2–1,6 mg per dieną, nėščiosioms, žindančioms – 1,3–1,4 mg. Prakaituojant vitamino B1 reikia daugiau, nes jis pašalinamas su prakaitu.
Pagrindiniai vitamino B1 šaltiniai
Daugiausia vitamino B1 yra varpinių grūdų sėlenose, alaus mielėse, mėsoje (kepenyse, inkstuose), piene, žuvyje, daržovėse (pupelėse, žirniuose, bulvėse, morkose, kopūstuose), riešutuose, saulėgrąžų sėklose, kiaušiniuose, rupaus malimo miltų kepiniuose, kruopose, dribsniuose.
Požymiai, parodantys vitamino B1 trūkumą
Dėl vitamino B1 stokos sutrinka virškinimas, dingsta apetitas, silpnėja atmintis, kamuoja nuovargis, prislėgta nuotaika. Gali pasireikšti galvos skausmai, dirglumas, periferinių nervų uždegimas, miego, kvėpavimo sutrikimas, rečiau – širdies veiklos sutrikimas, žarnyno peristaltikos sulėtėjimas, gali užkietėti viduriai, tirpti rankos. Vitamino B1 trūkumas organizme atsiranda dėl per didelio kiekio rafinuotų angliavandenių ar alkoholio vartojimo, fizinio pervargimo, lėtinių kepenų ir virškinamojo trakto ligų, netinkamos mitybos, hemodializės.