Nerimo nuspalvintas ruduo: neišvengiama, bet įveikiama
Ruduo pasitinka ne tik auksiniais lapais, tačiau ir pablogėjusia nuotaika. Dienos trumpėja, šviesos mažėja. Nejučia imame valgyti vis daugiau tikėdamiesi rasti nusiraminimą ir sumažinti kylantį stresą, tačiau pagerėjimas trunka vos akimirką, po to ima dar labiau trūkti energijos, pablogėja nuotaika, sumažėja darbingumas, sunku susikaupti. Jaučiame kaltę, bijome priaugti svorio, todėl puolame atgailauti ir laikytis dietų. Įsisuka ydingas ratas, kurio dažnai nepajėgiame sustabdyti.
Moterys kerta pyragaičius, vyrai – lašinius
Pastebėta, kad tamsiuoju metų laiku Lietuvos gyventojai suvartoja daugiau saldumynų, riebių produktų. Suvalgius cukraus turinčių produktų, smegenyse išsiskiria laimės hormonas dopaminas, todėl pajuntame energijos antplūdį ir net pakylėjimą.
Bet ši būsena trunka tik apie 20–30 minučių. Joms praėjus sugrįžta nuovargis, mieguistumas, dažnai – ir alkio jausmas. Labiau norisi ir riebaus maisto, nes jis irgi teikia pasitenkinimą. Moterys įtampą labiau linkusios malšinti pyragaičiais, o vyrai – lašiniais.
Atliktas ne vienas tyrimas, kuris atskleidė sąsajas tarp to, ką valgai, ir organizmo atsako į stresą keliančią situaciją. Jeigu valgiaraštyje vyrauja greitasis ar perdirbtas maistas, nerimo sutrikimų ir depresijos rizika žymiai išauga.
Tie, kurie maitinasi sveikai, pavyzdžiui, laikosi Viduržemio jūros dietos, šiems sutrikimams yra atsparesni. Ne viena studija patvirtino, kad valgant daug pilno grūdo produktų, pakankamai daržovių, vaisių, riebios žuvies ir alyvuogių aliejaus, smegenys aprūpinamos visomis, pozityviai nuotaikai palaikyti reikalingomis, medžiagomis.
Ar įmanoma išvengti emocinių „kalnelių“?
Svarbu ne tik ką valgai, bet ir kada, kokiais kiekiais, nes tai veikia cukraus lygį kraujyje. Jo, o kartu ir nuotaikos svyravimų, išvengsite valgydami mažesnėmis porcijomis, daug baltymų turintį maistą, kas tris-keturias valandas.
Žinoma, tai nereiškia, kad turite nuolatos užkandžiauti, tačiau trys pagrindiniai valgymai per dieną ir du papildomi tarp jų. Užkandžiams renkantis daržoves, vaisius, sėklas ar kitus sveikus produktus, galėsite išvengti emocinių „kalnelių“. Būtina vartoti pakankamai skysčių, nes dehidratacija yra papildomas stresą organizmui keliantis faktorius.
Be to, kai per mažai geriame, labiau traukia „šlamštmaistis“, toks kaip bulvių traškučiai ar greitųjų angliavandenių turintys užkandžiai, norisi kavos, alkoholio, gazuotų saldžių gėrimų. Visi jie pasižymi diuretiniu poveikiu, tad skysčių ima dar labiau trūkti.
Reikėtų iš anksto gerai apgalvoti, ką valgysime, ir apsirūpinti sveiku maistu, kai laukia įtempta darbo diena. Nustatyta, kad, kai esame pavargę, labiau norime saldaus, riebaus ir perdirbto maisto. Jo suvalgius gali sutrikti virškinimas, o tada jausitės dar blogiau.
Nematomi, bet stropūs ląstelių sargai
Oksidacinis stresas – vienas didžiausių geros sveikatos priešų, kurį sukelia laisvieji radikalai: nestabilios molekulės, kurios susidaro organizme dėl aplinkos taršos, nesveikos mitybos, patiriamos įtampos, žalingų įpročių. Labai svarbu, kad kasdienėje mityboje netrūktų antioksidantų, padedančių kovoti su šiuo žalingu reiškiniu. Dalis jų yra sintetinami žmogaus organizme, o kitus gauname su maisto produktais. Antioksidantams priskiriami vitaminai C, E, mineralai selenas, manganas, cinkas, varis.
Daugiausiai natūralių antioksidantų yra augaliniame maiste: vaisiuose, uogose, daržovėse, ypač – oranžinės spalvos, taip pat riešutuose, prieskoniuose: ciberžolėje, imbiere. Juos kaupia ir gyvūninės kilmės produktai, tačiau mažesniais kiekiais.
Rudenį ir visu tamsiuoju metų periodu reikia nepamiršti, kad mums trūksta saulės, o kartu gali trūkti ir saulės vitamino D3, todėl rekomenduojama valgyti juo gausių produktų, o esant jo trūkumui, vartoti maisto papildus. Vitamino D gausime valgydami lašišą, skumbrę, kiaušinius, kepenis. Normaliai psichologinei būklei ir nervų sistemai palaikyti reikalingi ir tam tikri B grupės vitaminai – B6, B12. Jų nepritrūks į valgiaraštį įtraukus riebias žuvis, žalias lapines daržoves, mėsą, kiaušinius, ankštinius, grūdus, pieną, sūrį.
Kai pritrūksta motyvacijos ir įkvėpimo
Pastebėta, kad, kai slegia bloga nuotaika ar vargina nuolatinis nerimas, nesinori gaminti sudėtingesnių patiekalų ir daug laiko praleisti virtuvėje – tiesiog pritrūksta įkvėpimo, motyvacijos. O dėl šios priežasties negauname pakankamai vitaminų ir mineralų, todėl gali būti vartojami maisto papildai. Jie papildyti mitybą trūkstamomis medžiagomis ir palaikyti tam tikrų organų, kūno sistemų veiklą. Svarbu pasirinkti kokybiškus ir geriausiai atitinkančius asmeninius poreikius. Maisto papildas „Neurozan“ dažnai vadinamas smegenų maistu, nes jame subalansuotos protinei veiklai, taip pat psichologinei ir nervų sistemos veiklai palaikyti itin reikalingos medžiagos.
Šie maisto papildai yra gaminami Jungtinėje Karalystėje, jų gamintojas – VITABIOTICS yra pelnęs du prestižinius Karalienės apdovanojimus už inovacijas. Kompanijos produktų formulės sukurtos ekspertų, sudėtis paremta mokslo duomenimis ir tyrimais, o gamybos procese taikomi aukščiausi kokybės standartai.