Naudingasis vitaminas C
Neretai artėjant šaltajam metų laikui arba persimainant orui, mus pasiekia nemalonūs pojūčiai: perštinti gerklė, sloga, čiaudulys, bendras silpnumas. Tai peršalimo požymiai, kuriuos neretai lemia nusilpęs imunitetas ir tam tikrų vitaminų stygius. Vienas iš tokių vitaminų, kurio dažnai stinga žmogui – vitaminas C, dar kitaip žinomas kaip Askorbo rūgštis.
Kokias funkcijas atlieka vitaminas C?
Vitaminas C – vienas svarbiausių vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui. Organizme vitaminas C veikia kaip antioksidantas ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Jis yra svarbus kolageno (baltymo, kuris padeda žaizdoms gyti) gamybai, todėl nuo vitamino C priklauso, ar greitai sugis mėlynės, įbrėžimai, žaizdos ir ar ji ilgiau išliks stangri. Vitaminas C gerina geležies iš augalinės kilmės maisto produktų absorbaciją ir yra ypač svarbus imuninei sistemai.
Tiek suaugusiajam, tiek vaikui, nėščiosioms vitamino C rekomenduojama paros norma yra skirtinga. Suaugusiam žmogui vitamino C rekomenduojama – 60 mg, nėščiosioms – 80 mg, žindančioms – 100 mg per parą. Į kraują Askorbo rūgštis patenka ypač greitai ir yra ypač sparčiai išnešiojama tiek po ląsteles, tiek po tarpląstelinę medžiagą.
Neretai maitinantis nevisaverčiu maistu, negaunamas reikalingas maistingųjų medžiagų, tai yra, ir Askorbo rūgšties, kiekis. Jei trūksta vitamino C, dažniau aplanko nuovargis, silpnumas, sumažėja dėmesio koncentracija, gali sutrikti miegas, nusilpti regėjimas, išryškėti raukšlės, kamuoti kaulų skausmai. Trūkstant vitamino C, taip pat sumažėja atsparumas infekcijoms, atsiranda dantenų kraujavimas, kraujuojančios žaizdos odoje. Be viso to, gali išsiplėsti kraujagyslės, atsirasti paraudimų, alerginių bėrimų. Tam, kad taip nenutiktų, verta žinoti, kokiuose produktuose Askorbo rūgšties yra daugiausia. Tai leis papildyti šio vitamino atsargas organizme.
Kokiuose produktuose yra vitamino C?
Didžiausią kiekį vitamino C galima gauti iš vaisių ir daržovių. Vitamino C gausu kiviuose, obuoliuose, papajose, ananasuose, citrusiniuose vaisiuose (citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), uogose (mėlynėse, braškėse, avietėse, juoduosiuose serbentuose, agrastuose, erškėtuogėse, meškauogėse). Iš daržovių vitamino C galima rasti, bulvėse, paprikose, kaliaropėse, špinatuose, burokėliuose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, žiediniuose kopūstuose ir daugelyje kitų produktų.
Dažniau peršalimo ligomis serga tie, kurių imuninė sistema yra silpnesnė, todėl būtent vitaminas C gali padėti apsisaugoti nuo virusinių peršalimų ir gripo. Jei vitamino iš vaisių ir daržovių gauti sunku, derėtų vitamino C atsargas papildyti maisto papildais.