Kalcis
Kalcio funkcijos
Kalcis yra mikroelementas, svarbus kaulų ir dantų formavimui, širdies ritmo reguliavimui, bendro organizmo rūgštingumo (pH) reguliavimui, laisvųjų radikalų neutralizavimui, imuniteto stiprinimui, metabolizmo procesams. Kalcis retina pulsą, dalyvauja kraujo krešėjimo ir žaizdų gijimo procese, reguliuoja kapiliarų bei ląstelių membranų laidumą, padeda įveikti stresą, mažina nervų sistemos dirglumą.
Rekomenduojama kalcio paros norma
Rekomenduojama kalcio paros norma vaikams nuo 1 iki 3 metų – 500 mg, vaikams nuo 4 iki 8 metų – 800 mg, nuo 9 iki 18 metų – 1300 mg, suaugusiems nuo 19 iki 50 metų – 1000 mg, vyresniems – 1200 mg.
Pagrindiniai kalcio šaltiniai
Pagrindiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir pieno produktai, žuvis ir jūros gėrybės (krabai, krevetės), ankštiniai (pupelės, žirniai, lęšiai), riešutai (migdolai, lazdyno riešutai), daržovės (svogūnai, kopūstai), sezamas, bazilikai, krapai, petražolės, soja, pieninis šokoladas. Vienu pagrindiniu kalcio šaltiniu išlieka geriamasis vanduo.
Požymiai, parodantys kalcio trūkumą
Trūkstant kalcio vaikystėje atsiranda rizika susirgti rachitu, o vyresniame amžiuje – kaulų išretėjimu (osteoporoze). Lėtinis kalcio trūkumas kraujyje gali pasireikšti ir raumenų mėšlungiu, kraujavimu iš nosies, blogu apetitu, širdies veiklos sutrikimu, galūnių tirpimu, sutrikusiu dantų vystimusi, silpnais plaukais, nagais. Kalcio papildomai naudinga vartoti nėštumo ir kūdikio žindymo, menopauzės metu, sergant osteoporoze, dismenorėja (mėnesinių ciklo sutrikimu), migrena.