Manganas
Mangano funkcijos
Manganas yra būtinas organizmui mikroelementas, kuris dalyvauja baltymų ir riebalų apykaitoje, energijos gamyboje, įeina į kaulų ir sąnarių kremzlių, kasos, inkstų, kepenų, odos sudėtį. Jis svarbus jungiamųjų audinių gamybai, reikšmingas insulino, cholesterolio ir hormonų apykaitai. Manganas aktyvuoja fermentus, išvalo kepenis nuo žalingų dalelių. Manganas aktyviai veikia baltymų, riebalų, angliavandenių apykaitą, palaiko optimalų cholesterolio kiekį kraujyje, veikia hemoglobino susidarymą, lytinių liaukų funkciją. Mikroelementas dalyvauja angliavandenių, baltymų ir riebalų metabolizmo procese, apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio, stabdo senėjimą. Taip pat padeda apsaugoti nuo oksidacinio streso, kurį sukelia rūkymas, tarša, per didelis saulės poveikis, sunkieji metalai. Padeda palaikyti normalų jungiamojo audinio formavimąsi ir normalią kaulų būklę.
Rekomenduojama mangano paros norma
Rekomenduojama mangano paros norma yra 2,5–5 mg.
Pagrindiniai mangano šaltiniai
Mangano yra kruopose, daugiausia avižinėse, grūduose, pupelėse, žirniuose, galvijų kepenyse, sūryje, obuoliuose, riešutuose, chalvoje, ananasuose, arbatoje.
Požymiai, parodantys mangano trūkumą
Jei organizmui trūksta mangano, sutrinka cholesterolio apykaita ir gliukozės toleravimas, sulėtėja plaukų ir nagų augimas, atsiranda hormoninių pokyčių, kurie gali sąlygoti nevaisingumą. Vaikams mangano trūkumas gali pasireikšti kaulų augimo sutrikimais. Taip pat gali mažėti kūno masė. Mangano trūkumas sportininkams, kaip ir nesportuojantiems žmonėms, pasireiškia angliavandenių apykaitos sutrikimais, hipocholesterinemija (padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje), spazmų atsiradimo galimybės padidėjimu, alergijomis, kremzlių susidarymo sutrikimais, osteoporoze.