Išbandymas virškinimui – grybai ir rūkyti mėsos produktai
Apsinuodijimų kontrolės ir biuro specialistai primena, jog prasidėjus grybų sezonui reikėtų saikingai mėgautis rudens gėrybėmis norint išvengti apsinuodijimų. Būtina ne tik kruopščiai rinkti grybus miške, bet ir kruopščiai paruošti, kad valgant juos nebūtų apsunkinamas organizmas.
Sveikiau valgyti šviežius maisto produktus
Neseniai buvo vykdoma apklausa, kurios metu gyventojų buvo klausiama apie sunkiai virškinamą maistą. Apklausos rezultatai parodė, kad 37,5 procento lietuvių grybų patiekalus įvardija kaip sunkiausiai virškinamą maistą. Panašus iššūkis lietuvių skrandžiams yra ir rūkyti gaminiai. Šiai nuomonei pritarė 38,2 procento apklaustųjų. Trečiąją vietą tarp sunkiausiai lietuvių skrandžiams apdorojamo maisto užima aštrūs patiekalai. Po to seka keptas maistas, riešutai ir bulviniai patiekalai.
Pasak gydytojos Reginos Žukauskienės, šviežias, gerai paruoštas maistas savyje turi fermentų, kurie patys tą maistą virškina, todėl sveikam organizmui jį apdoroti yra nesunku. Tuo tarpu rūkyti, konservuoti gaminiai turi mažai fermentų arba visai jų neturi, taip apsunkindami virškinimą.
„Virškindamas ilgai išsilaikančius ir nesugendančius rūkytus bei konservuotus produktus organizmas turi išskirti daugiau medžiagų jų suskaidymui, daug intensyviau bei ilgiau turi dirbti kepenys, kasa“, – teigia gydytoja.
Sunkumas pilve – sutriko virškinimas
Anot gydytojos, tai, jog skrandis sunkiai virškina vieną ar kitą maisto produktą, gali būti sutrikusios virškinimo sistemos požymis.
„Esant sveikam virškinimo traktui ir valgant saikingai, joks kokybiškas maistas neturėtų sukelti virškinimo problemų. Virškinimo trakto ligas, virškinimo sistemos organų funkcinį nepakankamumą arba tai, ką paprasčiausiai įvardijame „skrandžio sustojimu“, lemia daug faktorių: nesveikas gyvenimo būdas, stresas, nuovargis, neteisinga, nevisavertė, nereguliari mityba. Tokiais atvejais gelbsti augalų ekstraktai bei virškinimo fermentai – augalai paskatina ir stimuliuoja virškinimo liaukų veiklą, apsaugo kepenų ląsteles, o fermentai atlieka pakaitinę funkciją – sumažina joms krūvį. Tačiau tai neatleidžia nuo būtinumo valgyti saikingai ir reguliariai“, – sako R. Žukauskienė.
Apsinuodijama gerais ir nuodingais grybais
Ir gydytojai, ir apklausoje dalyvavę respondentai pritaria nuomonei, jog grybai visgi yra sunkus maistas, tad lengva juo apsinuodyti. Apsinuodijus grybais simptomai dažniausiai pasireiškia ūmiai ir gali būti labai įvairūs, priklauso nuo grybų rūšies. Kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas kaip potencialiai pavojingas gyvybei, dėl jo būtina pasitarti su medikais.
„Jei po kelių valandų ar net kitą dieną po to, kai buvo valgyta grybų, atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai, tai pirmieji ir dažniausi apsinuodijimo nuodingais grybais požymiai. Nors tokie pat negalavimai gali atsirasti tiesiog persivalgius ar prisivalgius nenuodingų“, - sako gydytoja.
Apsinuodijimo grybais komplikacijų galima išvengti, jei pacientas laiku kreipiasi į medikus, tačiau dėl tokios apgaulingos apsinuodijimo eigos dažnai į medicinos specialistus kreipiamasi pavėluotai.
Verta pasikonsultuoti su specialistais
Kadangi sudėtinga atskirti gyvybei grėsmingą apsinuodijimą grybais nuo paprasčiausio gastrito ar apsinuodijimo maistu, todėl, esant įtarimams, kad apsinuodyta grybais, visuomet būtina pasitarti su medikais. Paprasčiausia tai padaryti telefonu, paskambinus į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą, kur visą parą budintis gydytojas klinikinis toksikologas patars, ką daryti, ar reikia kreiptis į gydymo įstaigą ir kokių priemonių imtis.
„Pirmąją pagalbą namuose galima suteikti tik pirmosiomis valandomis, o apsinuodijimo simptomai dažniausiai atsiranda tik kitą dieną. Geriausia prieš pradedant gydytis pasitarti su specialistais, o prasidėjus tipiškiems apsinuodijimo negalavimams laiko namie negaišti ir kuo greičiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą“, - pataria R. Žukauskienė.