Chromas
Chromo funkcijos
Chromas balansuoja gliukozės, cholesterolio kiekį kraujyje, padeda sumažinti alkį ir norą valgyti saldžiai, deginti riebalus. Chromas greitina medžiagų apykaitą, saugo DNR ir RNR, skatina gliukozės patekimą iš kraujo į ląsteles ir jos panaudojimą energijos gamybai, stimuliuoja riebalų rūgščių ir kai kurių fermentų veiklą organizme. Chromas gerina angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitą organizme, stimuliuoja riebalų rūgščių ir gerojo cholesterolio sintezę, kurių reikia nervų sistemos veiklai.
Rekomenduojama chromo paros norma
Rekomenduojama chromo paros norma vyrams yra 35 mikrogramai, moterims – 25 mikrogramai, nėščiosioms – 30 mikrogramų, maitinančioms – 40 mikrogramų.
Pagrindiniai chromo šaltiniai
Pagrindiniai chromo šaltiniai yra pilnagrūdė ruginė duona, kviečių gemalai, daiginti kviečiai. Chromo yra ir vėžiagyviuose (pavyzdžiui, austrėse), bulvėse, kukurūzuose, kavoje, juodojoje arbatoje, mėsoje, brokoliuose, juoduosiuose pipiruose, mielėse.
Požymiai, parodantys chromo trūkumą
Pagrindiniai chromo trūkumo požymiai yra padidėjęs prakaitavimas, šaltas prakaitas, šaltos rankos, galvos svaigimas, dirglumas, dažno valgymo, saldumynų, ilgo miego poreikis, mieguistumas, didelis troškulys, plazmoje pagausėjęs lipidų kiekis. Organizme, kuriam trūksta chromo, gali padidėti cholesterolio, gliukozės kiekis kraujyje, didėti rizika susirgti ateroskleroze, mažėti svoris, pasireikšti galūnių nervų pažeidimai. Esant ypač dideliam chromo trūkumui gali atsirasti neurologinių sutrikimų: periferinės neuropatijos, koordinacijos sutrikimų.