„Z“ kartos jaunuolių mitybos įpročiai
Verslumu pasižymintys „Z“ kartos atstovai yra kūrybingi, smalsūs ir drąsūs. Būtų gerai, jei jie būtų ir sveiki“, – sako Lietuvos edukologijos universiteto sveikatinančios mitybos ugdymo dėstytoja Birutė Mielkuvienė.
Racionali jaunų žmonių mityba – sveikatos pagrindas. Ji turi įtakos fizinei ir protinei raidai, mokymosi rezultatams, gyvenimo kokybei ir trukmei. Manoma, kad tvirti sveikos mitybos įpročiai, įgyti ir suformuoti vaikystėje ir paauglystėje, išlieka ir turi teigiamą įtaką sveikatai visą gyvenimą.
Mokslininkų teigimu, vaikų mitybos įpročius lemia individualūs (maisto pasirinkimas ir suvokimas, kas yra sveika mityba), šeimos (sveikos mitybos įpročių formavimas namuose ir už šeimos ribų) ir kiti veiksniai.
„Vienas iš specifiškiausių Z kartos jaunų žmonių mitybos įpročių – valgyti (užkandžiauti) žiūrint televizorių, ruošiant namų darbus, žaidžiant (dirbant) kompiuteriu, dedant nuotraukas į socialinius tinklus ir t. t. Z kartos jaunuoliai geba greitai apdoroti milžiniškus informacijos kiekius ir puikiai atlikti kelis darbus vienu metu, bet jiems dažnai stinga dėmesio sveikai mitybai“, – sako B. Mielkuvienė.
Vaikai ir paaugliai yra ta visuomenės grupė, kuri dar ne visada pati gali teisingai nuspręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra greičiausiai pažeidžiama. „Tėvų ir mokytojų pagalba vaikams ir paaugliams, pasirenkant maisto produktus, maisto technologijas, sveikos mitybos režimą, yra būtina“, – teigia sveikatinančios mitybos ugdymo dėstytoja. Ji pabrėžia, jog tėvams svarbiausia žinoti, kaip motyvuoti jaunus žmones maitintis sveikiau, neatsisakant kartais ir mažiau vertingų (jaunų žmonių mėgstamų) produktų, ir kaip padėti jiems formuotis sveikos mitybos įpročius: valgyti tam skirtoje vietoje, o ne prie kompiuterio ar televizoriaus, reguliariai maitintis (4–5 kartus per dieną), valgyti įvairų maistą, atsisakyti įpročio užkandžiauti.
„Pagrindinė Z kartos jaunų žmonių mitybos problema yra ta, kad jie turi daug „svarbesnių“ dalykų gyvenime, nei sveikos mitybos režimas, maisto produktų įvairovė racione, maisto medžiagos ir jų poreikiai jaunam žmogui“, – pastebi B. Mielkuvienė.