Vitaminas E (Tokoferolis)
Vitamino E funkcijos
Vitaminas E – antioksidantas, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.Visi antioksidantai.
Rekomenduojama vitamino E paros norma
Suaugusiam žmogui – apie 10 mg, nėščioms moterims – 12 mg, žindyvėms – 14 mg, 3–10 metų vaikams – 7 mg, jaunesniems nei 3 metų vaikams – 6 mg. Nėščiosioms, sportininkams ir pacientams, kuriems gresia širdies ir kraujotakos pakenkimai, patariama vartoti daugiau vitamino E.
Pagrindiniai vitamino E šaltiniai
Vitamino E randama kukurūzų, sėmenų, saulėgrąžų aliejuje, grūdinėse kultūrose, grikių kruopose, sojose, žirniuose, pupelėse, riešutuose, avokaduose, špinatuose, kiaušinio trynyje, pieno produktuose, mėsoje, menkės kepenėlėse.
Požymiai, parodantys vitamino E trūkumą
Vitamino trūkumas gali pasireikšti nervų sistemos, raumenų, virškinimo sutrikimais, atsiranda alergija. Vyrams gali sumažėti lytinis potraukis ir sulėtėti spermatozoidų judrumas, moteris gali ištikti savaiminis persileidimas, jos gali tapti nevaisingomis. Trūkstant vitamino E, gali pasireikšti padidintu dirglumu, apatija, silpnumu.