Vitaminas C (askorbo rūgštis) ir jo nauda organizmui
Vitamino C funkcijos
Nuo senų laikų yra žinoma, kad vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, bet jis atlieka ir dar daugiau funkcijų. Organizme vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kraujagyslių, kaulų, kremzlių, dantenų, dantų, odos funkcijai, susidarymą. Šis antioksidantas taip pat padeda palaikyti nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Rekomenduojama vitamino C paros norma
Suaugusiam žmogui – 60 mg, nėščiosioms – 80 mg, žindančioms – 100 mg.
Pagrindiniai vitamino C šaltiniai
Vitamino C gausu vaisiuose (kiviuose, obuoliuose, papajose, ananasuose), citrusiniuose vaisiuose (citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), uogose (mėlynėse, braškėse, avietėse, juoduosiuose serbentuose, agrastuose, erškėtuogėse, meškauogėse). Iš daržovių vitamino C galima rasti pomidoruose, bulvėse, paprikose, kaliaropėse, špinatuose, burokėliuose, brokoliuose, briuseliniuose kopūstuose, žiediniuose kopūstuose ir daugelyje kitų produktų.
Požymiai, išduodantys vitamino C trūkumą
Trūkstant vitamino C gali sumažėti atsparumas infekcijoms, atsiranda bendras polinkis kraujuoti (dantenų kraujavimas, kraujuojančios žaizdos odoje). Taip pat gali išsiplėsti kraujagyslės, atsirasti paraudimų, alerginių bėrimų. Jei trūksta vitamino C, dažniau aplanko slogi nuotaika, nuovargis, silpnumas, sumažėja dėmesio koncentracija, gali sutrikti miegas, nusilpti regėjimas, išryškėti raukšlės, kamuoti kaulų skausmai.