Varis
Vario funkcijos
Varis padeda palaikyti normalią jungiamojo audinio būklę, energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, plaukų pigmentaciją, geležies pernešimą organizme, odos pigmentaciją., apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Visi vitaminai ir maisto papildai.
Rekomenduojama vario paros norma
Rekomenduojama paros norma suaugusiems – 2 mg, vaikams – 200–800 µg.
Pagrindiniai vario šaltiniai
Vario gausu gyvulių kepenyse, jūros produktuose (vėžiagyviuose, krevetėse, midijose, jūros kopūstuose), kruopose ir grūduose (grikiuose, avižose, miežiuose, rugiuose, kviečiuose, sorų, perlinėse kruopose), žuvyje, sėklose (sezamų, saulėgrąžų), riešutuose (anakardžiuose, žemės, graikiniuose), ankštiniuose (pupose, lęšiuose), daržovėse (šparaguose, kopūstuose, morkose, agurkuose, paprikoje, ridikėliuose, burokėliuose, pomidoruose), vaisiuose ir uogose (džiovintuose abrikosuose ir slyvose, razinose, bananuose, kriaušėse, miško žemuogėse, braškėse, agrastuose, juoduosiuose serbentuose, vyšniose, citrusiniuose vaisiuose, obuoliuose), kiaušiniuose, kavoje.
Požymiai, parodantys vario trūkumą
Vario trūkumas gali susilpninti imuninę sistemą, o ryškiausias trūkumo požymis yra kraujagyslių sienelių jungiamojo audinio pokyčiai, gliukozės netolerancija. Vario trūkumas gali dažnai sukelti celiulitą, menstruacijų funkcijų sutrikimus, kaulų demineralizaciją, kraujosruvas, plaukų ir odos depigmentaciją.